Erősáramú hálózatok
Erősáramú hálózatok
Az Elitsec Kft kis-, közép- és nagyfeszültségű hálózatok tervezését, telepítését, dokumentálását és karbantartását vállalja ipari és irodai körülmények között is. Folyamatos energiaellátás esetében elvégezzük a szünetmenetes tápellátás tervezését, telepítését és karbantartási szerződés keretében a fenntartását. Energiatakarékos megoldásokkal szolgálunk világítástechnikai projektünk keretében.
Erősáramú rendszerek, UPS, energiatakarékosság.
Erősáramú kivitelezési és energiatakarékossági ajánlataink

Erősáramú hálózatok kábelezése
Szünetmentes tápegységek szállítása, üzembehelyezése, karbantartása
Dízel és gázüzemű áramfejlesztők szállítása, üzembehelyezése, karbantartása
Komplex erősáramú és gyengeáramú tervezés, engedélyeztetés, kivitelezés és karbantartás
Energiatakarékosság
Energiatakarékos világítótestek szállítása, felszerelése, karbantartása
Fluoreszcens világítórendszerek energiafogyasztás-csökkentése
Intelligens világítási tápegységek (energiatakarékosság)

Erősáramú hálózatok kábelezése

erősáram Az Elitsec Kft a tápáram ellátás legkülönbözőbb területein végez kivitelezési munkálatokat. Az erősáramú tápellátás kábelezését végezzük mind irodai mind ipari körülmények között is. Táphálózatok komplett kivitelezése mellett foglalkozunk meglévő hálózatok cseréjével is. Az erősáramú hálózatok esetében is minden esetben helyszíni felmérés előzi meg a tervezést és az ingyenes árajánlattételt.

Az irodai környezetben végzett munkálatok esetén minden esetben igyekszünk kiválasztani azokat a megoldásokat, amelyek esztétikai szempontból is megfelelőek egy ilyen környezet számára. Kábelcsatornáinkat és kapcsoló/biztosító szekrényeinket úgy válasszuk ki, hogy azokat a kedves megrendelőink jóváhagyják. Ha az irodai rendszer fejlesztése együttesen történik az iroda adat-, hang vagy videóhálózatának fejlesztésével, akkor ezeket a tevékenységeinket összehangoltan végezzük, hogy a legminimálisabb akadályoztatás történjen az irodai tevékenységek végrehajtásában. Minden esetben biztosítjuk az esetleges szünetmentes tápellátás alapvető feltételeit is.

Ipari környezetben a tartós, robosztus és biztonságos megoldásokra törekszünk. Kábelcsatornáinkat, kapcsolószekrényeinket úgy válasszuk ki az ilyen esetekben, hogy azok a tartós, hosszútávú használat követelményeinek megfeleljenek. Az erősáramú kábelezést mind kábeltálcás, falban vezetett vagy talajban vezetett kábelek esetében is a vonatkozó szabványok szerint végezzük el.

Az erősáramú kábelezéseket kis-, közép- és nagyfeszültségű rendszereken is végezzük. Nagyfeszültségű betáp esetén vállaljuk a transzformátor állomások komplett telepítését és a főelosztó rendszerek teljes kialakítását. Ugyancsak telepítünk fogyasztásmérő állomásokat és ipari esetekben alkalmazható meddőkompenzátorokat is. Az erősáramú hálózatainkat megfelelő dokumentációval és tanusítványokkal adjuk át a végfelhasználó részére.

A létrehozott erősáramú hálózatok esetében garanciát vállalunk a működésükre és éves megelőző karbantartási szerződés keretében gondoskodunk hosszútávú üzemeltethetőségükről. Az erősáramú hálózatok az érvényben lévő MSZ és ISO/IEC szabványok és előírások betartásával készülnek el, megfelelnek a következő szabványoknak:

 • MSZ 172/1-86 és 86M (1989) Érintésvédelmi szabályzat
 • MSZ 2364 Épületek villamos berendezéseinek létesítése
 • MSZ 1600 Létesítési biztonsági szabályzat 1000 V-nál nem nagyobb
  feszültségű villamos berendezések számára.
 • MSZ 1600-11:1982 Villamos kezelőterek és laboratóriumok.
 • MSZ IEC 1312-1 Az elektromágneses villámimpulzus elleni védelem
 • MSZ 1585:2001 Erősáramú üzemi szabályza
 • 2/2002 BM rendelet Tűzvédelmi műszaki követelmények
 • BM 35/1996 (XII.29.) rendelettel kiadott Országos Tűzvédelmi Szabályzat
 • 1993. évi XCIII törvény a munkavédelemről
 • MSZ 4851 Érintésvédelmi vizsgálati módszerek
 • MSZ 4852 Villamos berendezések szigetelési ellenállásának mérése

  Alkalmazott érintésvédelem létesítési előírásai: MSZ 172 / 1-86 M (1989), MSZ 172 / 1-86, MSZ 172 / 1-72, MSZ 172 / 1-62, KLÉSZ, MSZ 172 / 1-52, MSZ 172 / 3, MSZ 172 / 4, ME-124, MSZ 2364. Az alkalmazott szabványok érvényesülését minden esetben mérésekkel, mérési jegyzőkönyvekkel támasztjuk alá. Erősáramú hálózatok létrehozásával kapcsolatosan kérjük tekintse át referenciáinkat, ha az erősármú kábelezési tevékenységünkkel kapcsolatban további információra van szüksége, akkor keressen fel minket az elérhetőségeink egyikén.

  Szünetmentes áramellátórendszer tervezése, szállítása, üzembehelyezése

  Az erősáramú hálózatok kialakítása több esetben úgy szükséges, hogy a kialakított hálózaton a fogyasztók egy részének áramellátása folyamatos legyen. A folyamatos tápáram ellátást a szünetmentes tápegységek (UPS = Uninterrupted Power Supply) biztosítják az ilyen fogyasztók részére. A szünetmentes energiaellátás tervezése, kivitelezése az Elitsec Kft tevékenységeinek egyik alapját képezi, mind az informatikai hálózatok esetében, mind a biztonságtechnikai rendszerek tekintetében.

  szünetmentes tápegység - UPS Kisebb rendszerek, azaz személyi számítógépek, kis LAN hálózatok, munkaállomások, szerverek, pénztárgép rendszerek, esetében kisebb szünetmentes tápegységeket ajánlunk tisztelt ügyfeleinknek. Ezek is intelligens UPS egységek, melyek 0,8 - 2 kVA teljesítményt szolgáltatnak. Beépített RS232 csatlakozó biztosítja, hogy a számítógépes felügyelő szoftver folyamatosan figyelhesse a készülékek kritikus paramétereit, és hosszú áramszünet esetén ha az akkumulátorok töltöttsége lecsökkent, a csatlakoztatott számítógépeket - vagy más eszközöket - leállítsa. Az RS232 csatlakozón fizikai távjelzések (akkumulátoros üzem, akkumulátor feszültség alacsony) és távvezérelt leállítási lehetőség is találhatók. A kiskategóriás UPS egységek esetében olyan készülékeket ajánlunk, melyek a tápfeszültség ingadozását automatikus szabályozással képesek korrigálni anélkül, hogy akkumulátoros üzemmódra térnének át, ezzel is meghosszabbítva az akkumulátor élettartamát.

  Nagyméretű rendszerek esetében, ahol sok fogyasztó szünetmenetes ellátása szükséges, például kiterjedt LAN hálózatok, nagyteljesítményű szerverek, szerverfarmok, adatközpontok, ipari PLC-k, orvosi rendszerek, ipari folyamatirányítás, vészjelző rendszerek esetében magas megbízhatóságú, nagyteljesítményű UPS eszközök üzembeállítását javasoljuk. Ezek a berendezések háromfázisú betáplálás mellett egy illetve három fázisú fogyasztók folyamatos tápellátására képesek, 8-100 kVA névleges teljesítménnyel, az áthidalási idejük függetlenül telepíthető akkumulátorcsoportokkal tetszőlegesen beállítható.

  Nagyobb teljesítmény igények, vagy magasabb biztonsági követelmények kielégítésére olyan megoldásokat javasolunk, melyekben több UPS egység működtethető párhuzamosan. Ebben az esetben az egyes UPS egységek automatikusan a megfelelő terheléseket átveszik, azaz az ilyen rendszerek működés közben is egyszerűen karbantarthatók. Az ilyen nagyobb teljesítmények optimális használatához általában javasoljuk leválasztó transzformátor és felharmonikus szűrő használatát, melyek nagymértékben megkönnyítik a táphálózat nullázó rendszeréhez történő illeszkedést, illetve a berendezések fázistényezőjének javítását.

  Ha Önnek szünetmentes áramellátásra van szüksége, akkor keressen minket elérhetőségeinken. Helyszíni felmérések alapján megfelelően méretezzük a szükséges UPS egység (egységek) teljesítményét és áthidaló képességét, árajánlatot teszünk a készülékek leszállítására, üzembehelyezésére, az esetleges kiegészítő kábelezésekre és kiegészítő berendezésekre egyaránt.

  Dízel és gázüzemű áramfejlesztők

  áramfejlesztő, aggregátor, generátor A szünetmentes tápegységek (UPS-ek) gazdaságosan csak viszonylag rövid áthidalási időket tesznek lehetővé. Éppen ezért az Elitsec Kft a hosszabb áthidalási időre vonatkozó igények kielégítése céljából dízel vagy gázüzemű áramfejlesztők használatát javasolja.

  Cégünk tapasztalattal rendelkezik mind kültéri, mind beltéri áramfejlesztők telepítésében. A szünetmentes áramellátással összehangolt méretezéssel biztosítjuk az Ön számára leggazdaságosabb megoldást. Telepítjük a szükséges elosztórendszereket is, így komplett megoldást szolgáltatunk a szünetmentes áramellátás megvalósításához.

  A cégünk által telepített áramfejlesztőkre jellemző a robosztus kivitel és a megbízható mikroprocesszoros vezérlési rendszer. Üzembiztonságuk kimagasló. Az áramfejlesztők megfelelnek a környezetvédelmi szabványoknak, hangszigeteléssel, tűzvédelemmel ellátott eszközök. Megbízhatóan működnek a hidegebb időszakban is, hiszen motorjaik előfűtöttek. Hosszú időtartamú működésüket nagy kapacitású üzemanyag tartály teszi lehetővé. A telepített áramfejlesztők megfelelnek a következő szabványoknak: 2006/95/CE, 89/336/CEE, MSZ EN 60439, MSZ EN 60204-1, MSZ EN 12601:2001. További információkért keressen minket az elérhetőségeinken.

  Komplex erősáramú és gyengeáramú kivitelezéseinkről

  Az Elitsec Kft számos olyan projekt végrehajtásában szerepelt, ahol a feladatok együttes végrehajtása vált szükségessé. Éppen ezért cégünk felkészült olyan tevékenységek végrehajtására is, ahol az egyes részfeladatok összességének megoldására van szükség azaz a teljesen komplex feladatvégrehajtásra is. Képesek vagyunk építészeti, gyengeáramú és erősáramú kapacitásaink összevonására olyan módon, hogy azok maximálisan optimizálva és együttműködve akár teljesen új vagy felújítandó rendszereket készítsenek el. Ilyen esetekben akár a nulla szinttől kezdve hajtjuk végre a feladatainkat a megrendelővel történő folyamatos egyeztéssel és együttműködéssel.

  Elkészítjük a kivitelezési és engedélyeztetési terveket, melyek jóváhagyása után megkezdjük az építési folyamatot. A terveket a tervezési folyamat során folyamatosan egyeztetjük kedves megrendelőinkkel. A kivitelezés során adódó építészeti és villanyszerelési munkálatokat egyaránt megoldjuk. Elészítjük a megvilágítással kapcsolatos terveket és megvalósítjuk a beltéri és kültéri világítási rendszereket is. Az elektromos rendszerhez kötődő fogyasztókat előre megtervezzük és a megfelelő elektromos ellátásuk mellett a végfogyasztók felszerelését is elvégezzük. Klímarendszerekben jártas munkatársaink megtervezik az helységek klimatizálását és a tervek alapján ezt mi fel is építjük Önnek. Klasszikus vagy energiatakarékos fűtési rendszerek tervezésében is állunk rendelkezésére. Szakértőink járatosak a hőszivattyús fűtési rendszerek megtervezésében és kivitelezésében is.

  A rendelkezésünkre álló tapasztalatainkkal felépítjük a szükséges gyengeáramú rendszereket is, így a telefonhálózatokat, a számítógépes hálózatokat és a biztonságtechnikai hálózatokat egyaránt. A szükséges eszközrendszereket biztosítjuk, így Ön egy teljesen kulcsrakész rendszert vehet át tőlünk. Tapasztalataink és referenciáink alapján képesek vagyunk számítástechnikai központok, szerverfarmok, adatközpontok kivitelezésére. Felhívjuk szíves figyelmét az energiatakarékos világítási rendszereinkre, melyek bármilyen területen alkalmazhatók.

  Energiatakarékosság

  Mivel az Elitsec Kft legnagyobb részt elektromos rendszerekkel kapcsolatos tevékenységeket fejt ki, ezért rendkívül fontosnak tartjuk, hogy kedves megrendelőink a lehető legtakarékosabb módon bánhassanak az elektromos energiával. Ez mind a környezetvédelmi szempontoknak, mind a felhasználók pénztárcájának is a legmegfelelőbb megoldás. A szünetmentes áramellátásról és az áramfejlesztőkről szóló fejezetben is említettük, hogy az energiatakarékosság szempontjából minden esetben ajánlatot teszünk a meddőteljesítmény kiküszöbölésére a hálózatunkból. Ezek azonban nem minden áramfelhasználónál jelentkező problémák. A hétköznapi életben a legjelentősebb elektromos energiafogyasztás az irodák, a munkahelyek és a munkaterületek megvilágításából származnak. Az Elitsec Kft egyik kiemelt célja, hogy a megvilágítási költségeket csökkenteni tudja az ügyfelei körében. Ezek a költségek ugyanis mindenütt jelentkeznek és egy részük mindenütt megtakarítható.

  Energiatakarékos világítótestek alkalmazása

  energiatakarékos világítás Napjainkban nagyon sokféle világítótestet alkalmaznak az irodákban, üzemcsarnokokban, telephelyek megvilágítására és közterületeken. A különböző típusú megvilágításokkal kapcsolatban más és más szempontokat vesznek figyelembe, a szempontokat több esetben vezérlik tévhitek is. Sokan nem szeretik a fénycsöves világítást, mert azt mondják, hogy annak villogása rongálja a szemet. Mások azt mondják, hogy a higanygőz- vagy nátriumlámpás megvilágítás a legjobb, legenergiatakarékosabb megoldás. A különböző izzós és fluoreszcens világítótestek széles választékában tényleg nehézkes kiigazodni.

  A fénycsöves technológia egyre nagyobb lépésekben haladt az energiatakarékos világítás megvalósításának irányába. A fénycsövek méretei csökkentek, ugyanakkor a kibocsátott fény mennyisége alacsonyabb energiafelvétel mellett növekedett. A modern fénycsövek fénykibocsátási spektrumát az emberi szem érzékeléséhez optimalizálták, így a jóval kisebb energia is nagyobb fényérzetet kelt. Ugyanez, például nem lehetséges egy higanygőz lámpa esetében.

  energiatakarékos világítás A modern energiatakarékos fénycsövekkel működő világítótestekben a fénycsöveket elektronika vezérli, sok esetben mikroporcesszorral ellátott logikával. Ezek a fénycsöves megvilágítások már ergonómikusak, nem a hálózat 50 Hz-es periódusában villognak, hanem a szem számára érzékelhetetlen 50 kHz-es frekvencián, így a természetes fényhez hasonló hatást váltanak ki.

  A bal oldali képeken ugyanazt a raktárcsarnokot lehet látni, az első kép az eredeti higanygőz megvilágítással, a második az új fénycsöves megvilágítással készült.

  Az új elektronikus vezérlésű fénycsöves technológiával izzólámpák lecserélése esetén 70-80%, klasszikus fénycsövek lecserélése esetén 40-50%, higanygőz lámpák cseréjekor 80% feletti energiamegtakarítási értékeket lehet elérni. Így például egy 250 W-os higanygőz lámpa helyettesíthető egy 50 W-os energiatakarékos világítótesttel. A kezdeti beruházás a jelenlegi emelkedő villamosenergia árak mellett 2-3 év alatt megtérül. Ez a fogyasztási költségekből és a fénycsövek hosszabb élettartamából adódik.

  energiatakarékos világítás Az Elitsec Kft kültéri és beltéri energiatakarékos világítás eszközeinek szállítását, felszerelését és karbantartását vállalja. Meglévő világítási rendszer esetében helyszíni szemle alapján elemezzük az energia megtakarítás lehetőségeit, árajánlatot teszünk a rendszer kicserélésére és költségelemzést készítünk a tisztelt megrendelő részére a megtakarítás és megtérülés becsléssel történő megállapításával.

  A felszerelt világítótestekre garanciát vállalunk és karbantartási szerződés keretében gondoskodunk a rendszer hosszú időtartamú működéséről. A világítótesteket a garanciális időszakon belül díjmentesen cseréljük. Érdeklődése esetén kérjük, hogy keressen fel minket elérhetőségeink egyikén.

  Fluoreszcens világítás energiafogyasztás-csökkentése

  A gázkisüléses világítótestek esetében a fogyasztás csökkentésére akkor is van mód, ha nem változtatjuk meg a klasszikus fogyasztókat a világítási rendszerben. Ilyen rendszerek a klasszikus fénycsöves, a higanygőzlámpás, a nátriumlámpás és hasonló elven működő világítások. Ezekben a rendszerekben a világítás bekapcsolásakor egy gyújtási effektus történik meg, melynek során az első nagyobb enrgiafelvétellel az ionizáció bekövetkezik. Ezután ezek a világítótestek folyamatosan világítanak állandó feszültség alkalmazásával. A világítási folyamatban a világítótestek felemegednek, ez a melegedés csak veszteséget jelent.

  energiatakarékos világítás Ha a folyamatos működés során a fluoreszcens világítótesten eső feszültséget csökkentjük, a világítás működőképes marad és fényében alig veszünk észre változást. Ez az effektus az alapja a "klasszikus" fluoreszcens világítások esetében a fogyasztás csökkentésének. Nyilvánvalóan, ha a feszültséget csökkentjük egy fogyasztón, akkor a fogyasztó által felvett tejesítmény is csökken, hiszen az a feszültség és az áramerősség szorzata.

  A bal oldalon látható fényképen a megvilágítási intenzítás mesterségesen 5%-kal csökken, majd növekszik 1,2 másodperces periódusban. Észrevette Ön ezt első ránézésre?

  A gázkisüléses világítótestek a nálunk bevezetett 230 V-os tápfeszültség helyett még 180-190 V feszültségen is működnek úgy, hogy egy új világítótest esetében a fényteljesítmény 4-6 százalékos csökkenést mutat. Az emberi szem logaritmikus érzékeléssel működik, úgyhogy egy ilyen csökkenést szinte észre sem lehet venni. (Ugye Ön sem vette észre az ábrán?) Az elektromos fogyasztás viszont jóval nagyobb mértékben csökken, hiszen önmagában a feszültség csökkentése 230-ról 180 V-ra 21 százalékkal mérsékli a fogyasztást. Ezt meghaladóan azonban egyéb effektusok is fellépnek. Csökken a világítótestek hőmérséklete is, így az energiafelvétel további csökkenésével további nyereségre teszünk szert. Világítási rendszerektől függően 25-40, de speciális esetekben akár 50 százalék elektromos energiamegtakarítás is elérhető.

  A csökkent hőmérséklet következtében maga a világítótest kevésbé használódik el, éppen ezért az élettartama megnövekszik. A világítótest a kisebb igénybevételnek köszönhetően lassabban "öregszik", így a fényteljesítménye a használat során kevésbé "kopik meg", azaz a folyamatosan 230 V-ot használó világítási rendszerekben a fényteljesítmény hamarabb csökken, mint egy energiatakarékos rendszerben. A kezdeti 4-6 százalékos fényteljesítmény hiány, így később fényteljesítmény többletté válik. Megállapítható, hogy egy ilyen feszültségcsökkentéssel történő energiatakarékos világítás több szempontból is hasznos.

  Kérdés most már az, hogy hogyan lehet ezt a folyamatot alacsony veszteséggel biztosítani?

  Intelligens világítási tápegységek (energiatakarékosság)

  Az Elitsec Kft többféle intelligens világítástechnikai tápegységet is forgalmaz illetve szerel fel tisztelt ügyfelei részére. Minden ilyen eszköz a fentebb leírt alapelven működik, eltérések csak a megvalósítás vezérléseiben és így az áraikban is tapasztalhatók. Minden ilyen egység a gázkisüléses világítási rendszerek számára feszültségcsökkentéses módszerrel biztosítja az energiamegtakarítást. A leszállítható termékekeink kis, közepes és nagyteljesítményre méretezettek.

  energiatakarékos világítás A legkisebb kategóriába sokféle eszköz tartozik. Egyszerű szigetelődobozban elhelyezett eszközök vagy már CPU-val vezérelt rendszerek is, amelyek normál 230 V-os hálózathoz kapcsolva képesek vezérelni 0-2000VA teljesítménnyel működő gázkisüléses világítási rendszereket. Ezek az eszközök kisebb irodákban, üzletekben alkalmazhatók.
  energiatakarékos világítás A közepes teljesítményű világítórendszereket vezérelni képes eszközök 3kVA és 20 kVA teljesítmények között működő világításokhoz használható fel. Ezek általában több független világítási áramkört is képesek kezelni. Működtetésük egyaránt lehetséges egy vagy három fázisú betápláló áramkörről is. Az ilyen eszközök alkalmasak nagyobb üzlethelységek, műhelyek és lépcsőházak világításának energiatakarékos üzemre történő átállítására.
  energiatakarékos világítás A nagyteljesítményű energiatakarékos világítási tápegységek 15 kVA és 250 kVA teljesítményt tudnak szolgáltatni, Ezek már háromfázisú betápláslást igényelnek, általában a kimenő feszültségük manuálisan is beállítható. A nagy teljesítmény miatt ezek a berendezések hőmérséklet érzékelőkkel és saját hűtéssel is rendelkeznek, megfelelnek az IP 54 és IP 32 szabványoknak. Ezeket a világítási energia-megtakarító rendszereket nagy ipari csarnokok megvilágítása esetében ajánljuk.
  energiatakarékos világítás A kültéri megvilágítás energiacsökkentéséhez ajánljuk azokat az eszközöket, amelyek IP43 vagy IP44 védettségi szinten állíthatók üzembe. Ilyen rendszereket közterületeken, nyilt ipari területeken lehet üzembeállítani. Ezek az eszközök kisebb és nagyobb teljesítménnyel is állnak rendelkezésre, legnagyobb teljesítményük ugyancsak 250 kVA körüli.

  Az egyes termékcsaládok használata során a gyártók általában 25 százalék megtakarítást garantálnak. A termékcsaládok bármelyik tagjának telepítése előtt helyszíni felmérést hajtunk végre és a felmérés alapján teszünk javaslatot az eszközök használatára. Nagyobb rendszerek esetében a szükséges kábelezéseket szintén elvégezzük és a megrendelő részére kulcsrakész, energiatakarékos világítási rendszert adunk át. Ha a megoldás felkeltette figyelmét, kérjen tőlünk további információkat a lehetséges eszközök használatáról az elérhetőségeinken keresztül. Az egyes termékeket a hirek oldalon szándékozunk majd részletesebben ismertetni.

  Köszönjük, hogy erősárammal foglalkozó oldalunkat meglátogatta!
  Ha kérdései észrevételei vannak szívesen állunk rendekezésére!
  Elérhetőségek - Elitsec Kft
  Copyright © Elitsec Ltd.
  elitsec@elitsec.hu

  www.elitsec.hu